Objavljeni rezultati poređenja efekata otvorenih i zatvorenih izbornih lista u Crnoj Gori

Istraživački tim MSSLab-a sproveo je istraživanje sa ciljem da se uporedi raspored mandata koji je nastao kao rezultat upotrebe sistema zatvorenih lista na Parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. sa hipotetičkom situacijom raspodjele mandata sistemom otvorenih lista.

Mogućnost izmjene izbornog zakonodavstva na način da se uvede neki oblik otvorenih lista koji bi omogućavao biraču da glasa ne samo za partiju ili koaliciju kao cjelinu, već i da utiče na to ko će unutar liste kandidata dobiti osvojeni mandat, bila je jedna od tema koja je okupirala crnogorsku
javnost u predizbornom periodu.

Projektni tim uvažava činjenicu da ova simulacija ima određena ograničenja, ipak, nalazi su korisna indikacija efekata koje bi promjena tipa izborne liste izazvala u crnogorskom kontekstu.

Eksperiment je sproveden u okviru projekta „Montenegrin Social Science Lab”, prve laboratorije za društvena istraživanja u Crnoj Gori koja omogućava realizaciju eksperimentalnih istraživanja iz oblasti komunikacija, politickih nauka, marketinga i psihologije.

PROJECT IMPLEMENTED BY

Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske Unije i Vlade Crne Gore u okviru programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ova veb stranica izrađena je uz finansijsku pomoć Evropske Unije. Njen sadržaj isključivo je odgovornost DeFacto Consultancy i ne odražava stavove Evropske Unije.

©2021. MSSLab All rights reserved. Created by DeFacto Consultancy.