Eyetracking tehnologija značajna za optimizaciju vizuelnog sadržaja

Primjena eyetracking tehnologije može biti izuzetno značajna za optimizaciju vizuelnog sadržaja koji kompanije upućuju potencijalnim potrošačima ili ciljnoj grupi.

To je, u izjavi za Prvu TV, naveo koordinator projekta Montenegrin Social Science Lab – MSSLab, Stevan Kandić, pojašnjavajući da eyetracking predstavlja naprednu tehnologiju koja bilježi pokret oka, odnosno refleksiju infracrvenih zraka.

Stevan Kandić, koordinator projekta Montenegrin Social Science Lab – MSSLab


“Eyetracker se nalazi ispred vas u trenutku dok posmatrate određeni vizuelni sadržaj. To može biti veb sajt, vizual, bilbord, reklama. Eyetracker nam u značajnoj mjeri pomaže da optimizujemo sadržaj koji želimo da prikažemo potrošačima ili ciljnoj grupi”, rekao je Kandić.

On je istakao da je optimizacija vizuelnog sadržaja postala naročito važna u periodu Covid pandemije.

“Veliki dio trgovine i drugih privrednih aktivnosti preusmjerava se na online sferu. U oku potrošača, razlika između vas i drugog potencijalnog dobavljača određene stvari je zapravo samo u tome koliko je tej sadržaj prijemčiviji u prvom momentu”, naveo je Kandić.


Kako je pojasnio, eyetracking tehnologija se primjenjuje u oblasti komunikacija, naročito u marketingu i dizajnu, ali i u političkom komuniciranju, sociologiji.

“Uz primjenu eyetracker-a možete izmjeriti reakcije potencijalnih glasača na predizborni spot vaše partije. Takođe, kako izgleda vaš sajt, što u velikoj mjeri koristi kompanijama iz IT sektora”, rekao je Knadić.

Implemetacija projekta je započeta u martu 2020. i traje 18 mjeseci, a komercijalizacija ove tehnologije će početi od novembra 2021. godine.

PROJECT IMPLEMENTED BY

Ovaj projekat finansiran je od strane Evropske Unije i Vlade Crne Gore u okviru programa EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ova veb stranica izrađena je uz finansijsku pomoć Evropske Unije. Njen sadržaj isključivo je odgovornost DeFacto Consultancy i ne odražava stavove Evropske Unije.

©2021. MSSLab All rights reserved. Created by DeFacto Consultancy.